Jak zwalczyć szkodniki w magazynie

W każdej firmie opracowywana jest procedura, która opisuje, na czym polegać będzie ochrona przed szkodnikami. W zakładach, które zajmują się produkcją i przetwarzaniem żywności jest to zwłaszcza istotne. O to, aby na teren firmy nie dostały się gryzonie, czy robaki należy też dbać na magazynach i w przechowalniach żywności.

Monitoring pest control to ustalony wcześniej kolekcja reguł i działań, których zadaniem jest zwalczanie owadów, ptaków oraz gryzoni. Ponadto jest nim również stałe monitorowanie, czy się nie namnażają. O ile do tego dochodzi trzeba wdrożyć środki zaradcze. W pewnych sytuacjach wystarczy zmienić drzwi albo zabezpieczyć całkiem dobrze żywność. Czasami konieczne jest rozstawienie pułapek, które będą wyłapywać pojawiające się szkodniki. Te, które najczęściej pojawiają się tam, gdzie produkowana, przetwarzana lub przechowywana jest żywność to ptaki, gryzonie, szczury i myszy, owady pełzające i latające. Dzięki pest control można je usunąć. W niektórych firmach tworzone są specjalne działy, które monitorują stan czystości i przy pojawiających się nieprawidłowościach w tym samym momencie reagują. Czasem za monitoring szkodników odpowiada zewnętrzna firma, której pracownicy ukazują się na zakładzie co jakiś czas i sprawdzają, czy wszystkie procedury są zachowane. Które rozwiązanie jest lepsze? Oba są bardzo dobre. Zatrudnienie kogoś specjalnie w firmie będzie nieco droższe niż delegowanie monitoringu czystości zewnętrznej firmie. Oprócz tego zewnętrzna firma zatrudnia fachowców, którzy nie gorzej przeprowadzą konieczną dezynfekcję.

Sprawdź tutaj: ochrona przed szkodnikami.

FacebookTwitterGoogle+Podziel się

Dodaj komentarz