Zakładając własną restauracje należy się przede wszystkim zastanowić nad jej lokalizacją. Bowiem to od niej będzie zależeć, ile klientów odwiedzi nasz przybytek. Trzeba także posiadać na uwadze ceny i jakość dań,które będziemy oferować.
Jeżeli już na przykład pragniemy posiadać ekskluzywną restaurację, to raczej nie postawimy jej w biednej dzielnicy, bowiem po prostu nie będziemy posiadać klientów. Kolejną rzeczą oprócz lokalizacji jest wystrój naszego lokalu. Najlepiej powierzyć projekt wnętrza restauracji, osobie która się w tym specjalizuje. Zwróćmy uwagę na panującą modę, niemniej jednak też charakter serwowanych dań. Gdy chcemy zająć się kuchnią francuską, możemy na przykład namalować na ścianie żabie udka i wino, bowiem to właśnie z tym kojarzona jest Francja. Oprócz samej sali restauracyjnej i świetnie wyposażonej kuchni, musimy wyznaczyć sobie pomieszczenie na biuro firmy. Jest to konieczne, aby mieć gdzie przyjmować kontrahentów i na przykład osoby, które pragną się u nas zatrudnić i przeprowadzamy z nimi rozmowć kwalifikacyjną. Biorąc pod uwagę kompletowanie personelu najlepiej wybierać osoby z sporym doświadczeniem, przynajmniej jeżeli chodzi o gotowanie. Powinny one posiadać cv z wieloma miejscami pracy o tym samym charakterze, lub przynajmniej legitymować się bardzo dobrą opinią z porzedniego miejsca pracy, podpisaną przez pracodawcę. Tak wielkiej sugestie natomiast nie powinno się przykładać do zatrudniania kelnerów. Najlepiej, by byli to młodzi i pełni entuzjazmu ludzie, dzięki czemu i my i klienci będą w pełni zadowoleni.
Więcej informacji: projektowanie wnętrza restauracji.