Przechowywanie żywności

Mrożenie żywności jest jedną z najstarszych metod jej konserwowania. Kiedyś żywność zamrażała się w sposób naturalny, w trakcie zimy. Dzisiaj dysponujemy już urządzeniami, które pomagają nam w zamrażaniu.

Zamrażarki zwykle rozpoznajemy w wersjach domowych wykorzystanych na własny pożytek, niemniej jednak te urządzenia są także dostępne w wersjach profesjonalnych przeznaczonych do gastronomii i do rozmaite zakładów przetwórczych. Wielkie mroźnie mają ogromne pojemności, więc są w stanie jednorazowo zamrozić faktycznie spore ilości towarów. Sposób ich działania w każdym przypadku jest tożsamy i polega na tym, że specjalny agregat generuje niską temperaturę, która całkowicie zamraża produkty nawet do temperatury minus 20 kilku stopni. Szybka forma zamrażania jest wyjątkowo skuteczna i przede wszystkim bezpieczna dla produktów spożywczych. Nie psują się one przez to, że całkowicie zahamowany zostaje proces namnażania się bakterii znajdujących się w produktach żywnościowych. Co prawda bakterie nie zostają w pełni wyeliminowane, ale nie mogą się dalej mnożyć i przez to produkt zwyczajnie się nie psuje. Profesjonalne zamrażarki są jednakże drogie, zatem wyposażenie się w takie urządzenie do gastronomii wiąże się z dość wysokimi kosztami. Mimo wszystko w bardzo wielu sytuacjach zwyczajnie te koszty powinno się ponieść, bo są niezbędne do prowadzenia działalności. Profesjonalne mroźnie znajdują zastosowanie głównie w firmach zajmujących się produkcją mrożonek. W każdym przypadku taka mroźnia będzie miała wykorzystanie też w lokalu gastronomicznym, w którym przygotowuje się potrawy.

Warto zobaczyć: http://chlodniemroznie.pl

FacebookTwitterGoogle+Podziel się

Dodaj komentarz