Na czym polega chłodzenie szokowe

Komory szokowego mrożenia służą do szybkiego mrożenia towarów do bardzo niskiej temperatury. Mogą w 90 minut zmienić temperaturę półproduktów lub gotowego dania z temperatury, w której były one organizowane do temperatury -20 stopni. Tak krótki proces chłodzenia lub mrożenia usprawnia produkcję żywności i powoduje, że można jej wykonać znacznie więcej w krótszym czasie.

Proces, którym jest mrożenie szokowe daje możliwość na dłużej zachować świeżość produktów takich jak warzywa i owoce. We wszystkich zakładach przetwórczych, w którym przerabia się owoce i warzywa, znajdują się komory szokowego mrożenia. Dzięki zastosowaniu tej nowoczesnej, choćby znanej od lat technologii, można sprzedawać mrożone sezonowe warzywa przez całe 356 dni w roku. Co ważne w procesie szybkiego mrożenia nie tracą one swoich właściwości odżywczych. Dzięki temu można cieszyć się smakiem mrożonych truskawek, malin, czy dyni przez cały rok. Wiadomo, że w postaci świeżej szczególnie owoce bardzo szybko się psują – zaczynają gnić i nie nadają się do spożycia. Dzięki mrożeniu ich smak dostępny jest dla chętnych w każdej chwili wówczas, gdy mają na to ochotę. Mrożenie i schładzanie szokowe pozwalają zachować smak i wartości odżywcze dań, które całkiem inaczej świeże dostępne byłyby jedynie na chwilę. Któż z nas nie cieszy się smakiem mrożonych pyz albo pierogów, które można przygotować w prosty sposób w kilkanaście minut? A mrożone zupy, gotowe do zjedzenia w 1-ną godzinę? Dania mrożone ułatwiają życie nie tylko i wyłącznie zapracowanym, ale też tym, którzy słabo gotują a doceniają smacznie zjeść.

Więcej: schładzanie szokowe.

FacebookTwitterGoogle+Podziel się

Dodaj komentarz