Czym jest dejonizacja?

 

Woda, przynajmniej była najczystsza, nie w każdej sytuacji posiada takie właściwości i parametry, żeby można ją było dowolnie wykorzystywać. W przypadku wykorzystania wody do produkcji żywności, do produkcji leków lub kosmetyków, a także we różnego rodzaju laboratoriach, woda musi być oczyszczona ze zbędnych ładunków elektrostatycznych. Do tego celu używa się specjalne urządzenia do dejonizacji, w skład których wchodzą m.in. listwy dejonizacyjne albo specjalne pistolety.

Wodę dejonizowaną stosuje się tak, jak pisaliśmy powyżej w gastronomii i kosmetyce, niemniej jednak ma ona także wykorzystanie w myjniach samochodowych, w procesach produkcji tekstyliów, w procesach galwanizacyjnych i przy produkcji szkła i metali. Listwa jonizująca z takich urządzeń wykorzystywana jest też w trakcie przygotowania wody dla szpitali, sanatoriów, gabinetów medycznych i laboratoriów. Wykorzystanie wody dejonizowanej notuje się też w rolnictwie i w przemyśle drukarskim. Dzisiejsza woda jest bardzo mocno naładowana ładunkami elektrostatycznymi i przez to nie można jej wykorzystać w każdym zakresie. W procesie usuwania dodatnich i ujemnych jonów dejonizacja sprawia, że woda otrzymuje parametry, przy których ma możliwość być swobodnie wykorzystywana. Szeroki zakres stosowania pokazuje jasno, że woda, jaką dysponujemy codziennymi, nie jest zbyt dobrej jakości. Rozpuszczone w niej związki sprawiają, że w wielu procesach technologicznych w stanie pierwotnym byłaby zwyczajnie bezużyteczna. Umiejętne jej oczyszczenie powoduje, że przemysł może korzystać bez konieczności narażania się na gorszą jakość wyrobów.

Sprawdź: listwy jonizujące.

FacebookTwitterGoogle+Podziel się

1 comment

Dodaj komentarz